Pieni historiikki raisiolaisesta frisbeegolfista, sisältäen pöytäjääkiekkoilijoita, valopylväitä, lipputankoja, Vättiä, Kerttulaa...

VÄYLÄ VETIKKOON

Kirjoittanut Mika Lindqvist
 

2001:

Perheleiri: Raision pöytäjääkiekkoympyröistä tuttu raisiolaisperhe vietti lomaansa perheleirillä Pohjan Kisaopistossa kesällä. Päivittäin leirillä tutustuttiin moniin eri lajeihin. Yksi lajeista oli täysin tuntematon 'frisbeegolf': metsäisiä väyliä ja kettinki-maalihäkkyröitä opiston lähimaastossa. Perhe heitti radan läpi ja kiinnostus heittämiseen ilmeisesti kyti...

Ostoksilla: Kotiuduttuaan leiriltä, perheen isän ja pojan silmiin osui turkulaisessa autotarvikeliikkeessä jonkin sortin frisbee, malli 'Daffy Duck', 10 mk. Ostaa se piti!

Heittelyä: Isän ja pojan kotipihalla alkoi heittely naapureiden kanssa. Piti testata, miten autotarvikeliikkeestä ostettu frisbee oikein lentää. Ei kauaakaan kun pihapiirissä oli viskelijöitä toistakymmentä. Lampputolpat kilisivät ja lippusalko kolahteli! Kiekkoja piti käydä muutamaan kertaan ostamassa lisää, että kaikki halukkaat pääsisivät heittämään omilla kiekoilla.

Sportti Liiku! -messut Turussa: Messuilla oli frisbeeliiton osasto, jossa Mikko Kaakinen ja Juho Rantalaiho heitättivät messuyleisöä. Paikalle osuneet raisiolaiset pääsivät ensi kertaa heittämään lajikiekolla (tark. Ultimate). Ultimate-kiekko tuntui kyllä erilaiselta kuin kympin kiekko. Puolipakolla raisiolaiset saivat ostettua yhden käytetyn frisbeekiekon: Shark, 30 mk.

Heittotekniikan ihmettelyä: "Miten tätä pitää heittää!? Näytti niin vaivattomalta, kun ne kaverit siellä messuilla heittivät siihen koriin."

2002:

Tammikuu, Karvalakkikisa Turun Vätissä: Tuuli vihmoi ja satoi räntää, mutta heittokierros Hautamäen Valtterin, 4-v, kanssa oli tehnyt tehtävänsä: "Palaamme asiaan kun pöytäjääkiekkokausi on ohi..."

Vätin Kesäliiga: Raision Pöytäjääkiekon kausi oli taas menestys - ja nyt heittämään frisbeetä Turkuun! Läpi kesän, melkein joka viikko kilpailtiin. Antina muutama voitettu kiekko, paljon hyviä heittovinkkejä, uusia heittäjätuttavuuksia sekä kori lainaksi Raisioon.

Kerttulan urheilukeskus: Lainakorilla kilisteltiin päivittäin. Kuultuja ohikulkijoiden kommentteja: "Kyllä minäkin heittelin frisbeegolfia vaihto-oppilaana ollessani USA:ssa 70-luvulla" tai "Mikä hökötys toi on?"

Loppukesä: Raisiolaisia kävi Kakskerrassa ja Yyterissä kisaamassa. Purjehdittiin tutustumaan Maisaaren rataan. Järjestettiin frisbee-esittelyä Naantalin harrastusmessuilla. Käytiin heittelemässä Naantalin Suopellon puistossa. Järjestettiin Kerttulan koulun liikuntatunneille frisbee-esittelyjä. Saatiin aikaan Kerttulan kouluun kiekkobuumikin: oppilaille varattiin oma frisbeiden heittoalue välitunneille! - tosin myöhemmin kiekkojen heittely päätettiin kieltää välituntisin "liian vaarallisena". Tehtiin Raision kaupungille hankintaehdotus 2 frisbeekorin hankkimisesta yleiseen käyttöön.

Kerttula-liiga: Raisiolaisten oma viikkokisa Kerttulan kentän maastossa.

2003:

Ultimate-kiekko: Raisiolaisten ensimmäinen ultimate-kiekko, Discraft Ultra Star 175, näki päivän valon (ts. Raision). Kiekon logo 'Lempäälä Ultimate' huvitutti. Ensimmäiset testiheitot heitettiin Kerttulan urheilukentän maalisuoralla, tammikuun lumituiskussa.

Ensimmäinen ultimate-ottelu raisiolaisten toimesta pelattiin syksyllä Kerttulan viheriöllä.

Helsinki, Meilahti 4.5. Kansallinen: Pari raisiolaista kävi kisaamassa ja tsekkaamassa, onko Meilahden rata maineensa veroinen? Raisiolaisten vastaus: "On se!"

Turun Vätistä Urheilupuistoon Vätille jäähyväiset! Turkulaisheittäjät muuttivat keskikaupungille, uudelle kiinteälle radalle. Raisiolaisia mukana ratatalkoissa ja kisoissa - tietty!

Koriehdotus radan saamiseksi Raisioon Tehtiin ehdotus 6 korin ja radan tekemiseksi Kerttulan urheilualueen maastoon. Kaupunki päätti että korit hankitaan, mutta ilmoitti "ettei Kerttulaan sovi enää lisää lajeja". Hetkeä myöhemmin Kaupunki suunnitteli rataa Karmelin puistoon, Ihalan koulun viereen. Onneksi lajinharrastajia kuunneltiin ja Karmelista luovuttiin.

2004:

Yhtäkkiä kesällä, 6 koria oli saapumassa Raisioon ja rata voitiin vaikka heti tehdä. - Ja niin kaupunki tekikin, lajilegenda Seppo Niemisen suosiollisella avustuksella. Hetkessä oli 6-väyläinen rata valmis, mutta missä? Vetikon puistossa, aivan Kuloisten koulun lähistöllä. Hieno nurmikenttä - aivan loistavan upea aloittelijoille.

2005:

Raision kaupunki hankki 3 koria lisää ja pystytti ne Vetikkoon. Näin Vetikon 9-väyläinen oli syntynyt. Lajiharrastajia koeteltiin, kun suosittua 4-väylää mentiin muuttamaan heittäjien aiheuttaman vaaratilanteen vuoksi. On tilannekatsauksen paikka: löytyisikö Raisiosta parempaa ja turvallisempaa aluetta radalle?

Vierailijoita yhteensä 19199

Copyright © Janne Kantola